The Vibes - Élj! videoklip

 

 

Filmek, zenei karrierekről

Sok film készült már zenei témában. De az egész más, ha egy zenekar, vagy zenész karrierjét, vagy annak egy részét filmesítik meg. A számomra legemlékezetesebbek a következők voltak.

A mai napig az egyik nagy kedvencem, minden évben legalább egyszer megnézem, Eminem, 8 Mile című filmjét. Nem tudom, valahogy megfogott első alkalommal – olyan 13 éves korom körül -, és azóta imádom. A másik, hasonló, ami így megfogott, bár azt nem szoktam sűrűn megnézni, 50 Cent, Get Rich Or Die Tryin-ja.

Az együttesekről szóló filmek közül a The Wallt emelném ki, ami a Pink Floydról szól, meglehetősen tanulságos. És a szintén személyes kedvencem, a The Runaways-t, ami szintén tanulságos, és jól visszaadja a kor jellemzőit, és azt a világot. Készült film a Led Zeppelin pályafutásáról is, The Song Remais The Same címmel. Talán ide sorolható még a Sid & Nancy, bár az már inkább arról szól – az együttes szempontjából -, hogy Sid hogyan lép ki a Sex Pistols-ból.

Most már csak azt várom, hogy a Motley Crue film elkészüljön!

Ezek a filmek egyébként már csak azért is hasznosak, mert vannak emberek, akik önszántukból nem ismernék meg az adott zenészt, vagy együttest, de így, filmen látva, esetleg még meg is kedvelheti, miközben felhangzanak a zenekar dalai.

Julie

Van-e jövője egy zenekarnak, tagcsere után?

 

Egy zenekar életében sok féle képpen bekövetkezhet tagcsere. Vagy kirúgnak/kilép egy tag, vagy meghal, vagy pedig marketing célokkal lecserélik. És még mindig ott a kérdés, hogy tudja-e folytatni a karriert az adott zenekar, a tagcsere után? Mindenre létezik példa…

Az AC/DC-nél és a Crashdietnál meghalt ugyan az énekes, de képesek voltak pótolni őket, és folytatták tovább. Arról már megoszlanak a vélemények, hogy mekkora sikerrel.

A Queennél is az énekes halt meg, de ők – némi próbálkozás után -, feloszlottak. A Nirvana-nak is az énekese halt meg, és ők is feloszlottak. Modnjuk náluk esélytelen lett volna a folytatás. A Led Zeppelinnél a dobos halt meg, és ezután már nem tudták folytatni. Amikor a The Runaways énekesnője kilépett, ők sem tudták hosszú távon folytatni, bár itt nem elhalálozásról volt szó. Szerencsére.

Aztán ott van a Motley Crue, akik sokszor pótolták elkódorgó, sitten ülő tagjaikat más zenészekkel, és az úgy működött, csak szerintem nem a Crue volt. Aztán végül mégis az eredeti felállásban kötöttek ki, és ez így jó. Érdekes volt viszont a Guns n Roses átalakulása. Ott nem egy tag lett kirúgva, inkább az összes többi kilépett, és az az egy, újakat szerzett a helyükre, és ugyanazon a néven, teljesen mást csinálnak. A GnR sem lesz már a régi…

Továbbá vannak azok az együttesek, ahol a nagyobb bevétel érdekében, bevett szokás időnként lecserélni a tagokat. Ilyen a Pussycat Dolls, vagy a Sugababes is. Talán ezért is képesek ilyen rég óta a pályán maradni. Bár, ők nem nevezhetők a hagyományos értelembe vett módon zenekarnak, de mégiscsak egy formáció mindegyik.

Julie

A bejegyzés trackback címe:

https://content.blog.hu/api/trackback/id/tr1002506282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása